Transformatie monument
Voor een jong en groeiend mediabedrijf hebben wij een monumentale kantoorvilla uit 1859 getransformeerd en gerestaureerd. In de loop der tijd heeft de villa dienst gedaan als chique woonhuis, kantoor en begin 20e eeuw als bankgebouw. Voor de laatste is in het souterrain een kluis gebouwd en zijn er ondersteunende ruimten zoals couponkamertjes ingericht.
De meest recente eigenaren hadden het gebouw volgebouwd met kleine kamertjes, systeemplafonds en namaak ornament-sierlijsten met TL balken erin verwerkt. Wij hebben alle originele elementen hersteld en latere toevoegingen zo mogelijk weggehaald, waardoor het oorspronkelijke gebouw weer tot zijn recht komt. Hierna zijn subtiele moderne ingrepen gedaan om het monument als modern kantoor in de 21e eeuw met 48 werkplekken, vergaderruimten en ondersteunende personeelsruimten te kunnen laten functioneren en duurzaam gebruik mogelijk te maken.
Naast het restaureren van de monumentale delen is de indeling hiervoor aangepast en is een vrij complexe installatie in het gebouw geïntegreerd die voor frisse lucht, goede verlichting en een brandveilig gebruik zorgen. Data- en electrapunten zijn in de vloeren weggewerkt, er zijn nieuwe wandlampen geïntegreerd die de monumentale en herstelde plafonds verlichten als basisverlichting.
Waar nieuwe toevoegingen noodzakelijk waren zijn strakke moderne materialen gebruikt, zoals de antraciet stalen puien met glasvullingen voor het rookvrije trappenhuis en de kluis.
Indeling
In de nieuwe indeling zijn de voormalige opkamers als grote ruimten gehouden, met veel daglicht door de hoge ramen aan beide zijden.De kleinere kamers naast het trappenhuis zijn op de bel-etage ingericht als vergaderruimten, op de eerste verdieping zijn dit de kleinere kantoorkamers. Op de geïsoleerde zolder is een open werkvloer tussen de originele spanten gemaakt. Het souterrain is ingericht als personeelsruimte. Hier bevindt zich de grote keuken, serverruimte, kantine en biljartruimte. Vanuit het souterrain is een extra entree naar de tuin gemaakt om in de zomer direct naar buiten te kunnen lopen met de lunch.
Duurzaamheid
Het monument is voorzien van restauratie dubbel glas met zwarte spacers in de bestaande raamprofielen en het dak is geïsoleerd. Hierdoor worden de warmteverliezen beperkt, zonder dat het monument aangetast is in zijn verschijningsvorm. Er is een geavanceerde warmtewissel installatie geplaatst voor de ventilatielucht. De kanalen zijn hierbij slim in loze ruimten van het monument weggewerkt, zodat deze niet zichtbaar zijn, en er nauwelijks koven gemaakt hoefden te worden. Op het terrein bij de parkeerplaatsen zijn oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s geplaatst. Er is gezocht naar passende ‘cradle to cradle’ producten voor meubels en vloerbedekking. Uiteindelijk is er gekozen voor CO2 neutraal geproduceerd tapijt.
U kunt hier de publicatie van dit project ‘155 jaar Nieuwe Haven 133 te Schiedam’ downloaden.
Opdrachtgever: Cross Media Nederland
Aannemer: E.W.P. Bergwerf Bouw bv
Jaar: fase 1 2012 – 2014, fase 2 2018, fase 3 2019Projectteam: Jasper Felsch, Leon Broeren, Ties Booisma
Status: gerealiseerd