[portfolio_slideshow size=full]

Deze zomer nemen wij deel aan het BNA onderzoek ‘Het alledaagse gezin in de stad’. ‘Het alledaagse gezin in de stad’ is een studie naar het ideale EenGezinsAppartement (EGA) voor modale inkomens. Het project is een initiatief van Heren 5. Samen met BNA Onderzoek wordt in het voorjaar van 2012 gekeken naar randvoorwaarden die appartementen  aantrekkelijk kunnen maken voor gezinnen die in een stedelijke leefstijl geloven. Op dit moment  sluiten wensen en aanbod niet op elkaar aan.

In de praktijk blijkt dat veel jonge gezinnen in de stad ontevreden zijn over hun woningen en woonomgeving. Veel gezinnen trekken hierdoor weg uit de stad of overwegen dit te doen. Dit is een groot probleem. Ten eerste omdat het gezin van veel voorzieningen gebruik maakt en daardoor een belangrijke invloed op de stedelijke economie uitoefent. Ten tweede leidt het vertrekkende gezin tot een verarming van de bevolkingssamenstelling van de stad. Gezinnen zorgen namelijk ook voor hechte sociale netwerken. Het gezin kun je daarmee de lijm van de stad noemen.

EGA 2.0 – ‘Het alledaagse gezin in de stad’
 Deze studie wordt breder ingestoken dan de eerste versie door er corporaties, ontwikkelaars en gemeenten bij te betrekken, en BNA-leden uit te nodigen. Zes ‘locatie-eigenaren’(corporaties en ontwikkelaars) hebben concrete locaties en vraagstukken beschikbaar gesteld. Vijfentwintig architecten werken aan ontwerpoplossingen voor eengezinsappartementen in de stedelijke context.