Asian Library open magazijn

Opdrachtgever
Universiteit Leiden
Functie
Onderwijs
Oppervlakte bvo
circa 3000 m2
Status
Gerealiseerd
Plaats 
Leiden
Projectteam
ir. Jasper Felsch | ir. Katja Hogenboom

Project in samenwerking met Katja Hogenboom studio

Om de zich uitbreidende aziatische collectie in de Universiteitsbibliotheek in Leiden te kunnen huisvesten en toegankelijk te maken hebben wij een ontwerp gemaakt voor de open opstelling van de collectie onder het Huygenscentrum. In totaal zal circa 5 kilometer boeken opgesteld worden.

Het ontwerp gaat uit van een strakke archiefopstelling voor een efficiënt ruimtegebruik. In dit ritme van boekenkasten zijn uitsneden gemaakt om de entree ruimtelijk te maken en een diagonale zichtas naar de glazen wand die doorkijkt naar het gesloten magazijn. Op de plek waar de zichtas doorkijkt komt licht van boven uit het atrium naar beneden.Hierdoor wordt de ruimte vriendelijk ervaren. Op de diagonaal plaatsen we de studieplekken, bij de entree komt een utility cirkel, die refereert aan de cirkels op de overige verdiepingen.

Lees meer

We hadden nooit gedacht dat Dieze souterrain verdieping zo efficiënt en functioneel zou zijn. En dat het tegelijk zo overzichtelijk en aangenaam om te verblijven zou worden. Zeer geslaagd dat er nu ook een doorkijk is naar de gesloten collecties in de kelders.